Skip to content

veckans album: Amorphis – Eclipse

6 februari, 2008

Jag tänkte hålla mig inom genrén metal som är blandat med growl och skönsång. Precis som förra veckan, men förflyttar mig denna gång från Sverige till det fina landet öster om oss. Den som inte gillade det progressiva som presenterades men fortfarande gillar blandningen i sången kanske kommer att gilla det lite mer klassiska men fortfarande viking-aktiga som Amorphis bjuder på.

Amorphis är alltså ett finskt DeathGothicmetal band som bygger sin musik runt dynamisk sång, musik som ger en känslan att vara i vikingatiden och texter baserade på det finska nationaleposet Kalevala, och just Eclipse är inte ett undantag.

Eclipse är baserad på den mest tragiska karaktären i Klevala, Kullervo, och är det första albumet som Tomi Joutsen är med i. Det är albumet som fick bandet att gå tillbaka till growlen och det är bandets mest underskattade verk. Joutsens röst är härligt mörk och stark, i stil med Nick Holmes i Paradise Lost, och varvat med Tomi Koivusaaris growl så får bandet en lyrisk dynamik som passar perfekt till gitarrstråkarna och synthlagren. Texterna är simpla, men ändå på något vis tillräckligt komplicerade för att inte bli tråkiga.

Eclipse är, och kommer att vara, ett album som många kommer att se ner på efter de tre skivorna som Amorphis gjorde innan denna. Eclipse är skivan som tog tillbaka bandet till 1996 då bandet hade sin topp.

Här kommer ett litet smakprov.

The smoke
In my dream smoke followed me
As on fire the whole world had been
To the yard I walked in
Up the frontstep and opened the door

/: Cranes flew over to the North
As I walked on dry
And passed through a grove
Yellow with flowers
:/

They had been expecting me
They said so and I believed
In my dream smoke came to me
And we became as one

/::/(x2)
I am smoke

de andra tipsen hittar ni >här<

2 kommentarer leave one →
  1. 8 februari, 2008 7:34

    Älskar Amorphis, ett av mina absoluta favoritband. Blev lite orolig när jag fick höra att de skulle byta sångare, men den nya killen gör det med bravur (och Growl!)

    Tycker att både eclipse och Silent waters klår de sista två med gamla sångaren faktiskt. Men i det stora hela tycker jag inte Amorphis någonsin gjort ett riktigt dåligt album.

  2. 8 februari, 2008 11:23

    Visst är Amorphis bra, men i de tre skivorna efter Elegy saknar jag growlen så pass mycket att det inte känns som riktiga Amorphisskivor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: