Skip to content

jakten på superhjält(-en -innan)

14 februari, 2008

Fick denna utmaning (irl) av min underbara sambo häromdagen, så jag bestämde mig för att uppfylla hennes lilla önskan att jämföra ett par klassiska superhjältar. Först till det uppenbara, vad definerar en superhjälte? Är det hans superkraften, eller är det hur populär hjälten är? För det finns ett par superhjältar som inte har några speciella ”superkrafter” men som ändå defineras som superhjältar.

Läderlappen (the bat-man/batman/the batman)
Bruce Wayne är hans riktiga identitet och han klär ut sig till en fladdermus-man när han bekämpar ondskan i ”Gotham City”. Ibland så får han hjälp av sin polare Robin. Så, Bruce Wayne och Dick Grayson tar på sig kostymer för att bekämpa ondskan i Gotham City, utan superkrafter. Just det, inga superkrafter för denna dynamiska duo, de förlitar sig på sin intelligens, tekniska underverk och forskning. Robin blir senare till superhjälten ”Nightwing”. Icke att förglömma kvinnan i gänget, Batgirl har inte hon heller några mystiska krafter.

Fantomen (the phantom)
Kit Walker är hans namn, och han bekämpar ondskan ute i den bengaliska djungeln. Även fast han ibland besöker städer i jakt på att förgöra ondskan. Han har två medhjälpare, hunden Devil och hästen Hero, ibland tar han hjälp av sin tama falk Fraka. Som ni har gissat så har inte Fantomen heller några superkrafter, utan han överlever med hjälp av sina smarta ideer, styrka, teknik med vapen och ryktet om att han är odödlig.

V (5)
Japp, ni ser rätt, V är en superhjälte som Sverige inte kände till innan filmen ”V for vendetta”. Han ses som en superhjälte/anti-hjälte i och med att det från början är en serietidning. I sin riktiga form så har han inga superkrafter, det enda är att han har extremt bra reflexer. Han har på sig sin ”Guy Fawkes”-mask för att dölja sitt brännskadade ansikte.

Zorro (señor Zorro/El Zorro)
Vem vet inte vem den här svartklädda killen är? Hans riktiga namn är ”Don Diego de la Vega” innan det så hette han ”Don Diego Vega”, men när han tar på sig sin mask så blir han den Zorro som springer runt med sitt svärd och märker allt han kan komma åt med ett Z. Inte heller han har några superkrafter, utan använder sin list och sin värja till att beskydda de oskyldiga i Californien.

På den kvinnliga sidan hittar vi:

Huntress
Eller känd som Helena Wayne, dottern till Batman och Catwoman. Hon började som en superskurk, men efter att hennes mor mördades så svor hon på att hämnas. När hämnden kom så beslöt hon sig för att lägga ner all kraft på att bekämpa ondskan med hjälp av sin armborst.

Barb Wire
Jo, jag vet, kanske inte den bästa av alla superhjältinnor, men i och med att det endast finns två populära av kvinnligt kön som inte har några superkrafter så måste hon vara med. Hon heter egentligen Barbara Kopetski och hon äger en populär klubb, men för att ha råd att ha kvar den så blir hon Barb Wire om nätterna för att skapa rättvisa.

Sen har vi ju dem som av misstag blivit superhjältar pga något kemiskt ämne, ett experiment som misslyckats eller av en ren olyckshändelse. Det är väl dessa ”vanliga” människor som är de egentliga superhjältarna, men fortfarande finns det så många av dessa att den ultimata superhjälten är svår att hitta.
Några exempel på dessa olyckliga själar är:

Spindelmannen (Spider-man)
Om dagarna är han den studerande Peter Parker, men under ett studiebesök på ett forskningscenter så blir han biten av en genmanipulerad spindel, vars gift gör att Peter får spindellika krafter. När det är något olyckligt som händer så tar han på sig masken och blir spindelmannen.

Daredevil
Som barn blir Matt Murdoc blind pga en olycka med radioaktivt avfall. Han förlorar synen, men får istället superhörsel som han scannar av omgivningen på ett liknande sätt som fladdermöss gör med sonisk radar. Hans far mördas och han svär att hämnas. Om nätterna bekämpar han ondskan medhjälp av sin specialbyggda blindkäpp.

Till sist har vi den som jag tycker är den ultimata superhjälten. Medan andra superhjältar maskerar sig för att inte bli igenkända när de återgår till sina riktiga identiteter, så finns det en som gör tvärtom.

Stålmannen (Superman)
Hans riktiga identitet är Kal El, och han maskerar sig till den klantige Clark Kent för att inte bli igenkänd när han tar på sig kläderna för att bli stålmannen. Han är ju stålmannen, det är hans riktiga identitet. Han är från planeten Krypton, men maskerar sig till människa för att inte bli utmålad som utomjording. Han har ingen mask på sig när han kommer in i rollen som superhjälte.

Så för att hitta den som bäst passar in i rollen som superhjälte, mitt svar är stålmannen, vilken är ert?

mata ne
/aku

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. 14 februari, 2008 13:48

  Haha, jag hinner inte läsa inlägget nu ska göra det ikväll, skummade bara igenom inledningen.

  Vem är din sambo i cyberrymden? :”min underbara sambo häromdagen (irl)”. Det är lite tråkigt av dig att visa detta för mig på alla hjärtans dag, men jag borde väl åtminstone ha rätt att veta vem din älskare i cyberspace är?

  Jag är sååå rolig ibland, fniss. 😉

 2. 14 februari, 2008 14:10

  Hihi, det hade blitt lite knasigt där… så ska det ju vara såklart.

Trackbacks

 1. aku, a.k.a. ‘the wickedman’!!! « the ‘t’ in wicked

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: