Skip to content

omvandling från band till solo

29 april, 2008

Det är då ta mig fan hur det ska gå, eller hur? Hur många tycker att ‘Ozzy Osbourne‘ blev bättre när han blev soloartist, än när han hade sina polare att spela med? Hur många tycker att ‘Ronnie James Dio‘ var bättre i ‘elf‘ eller ‘black sabbath‘ än han är solo? Hur många tycker att ‘Steve Lukather‘ fick sig en spurt när han inte längre var med och spelade tafflig gitarr i ‘toto‘? Hur många tycker att ‘Hole‘ är bättre musik än det ‘Courtney Love‘ gör ensam? Att gå från ett band för att försöka köra igång sin solokarriär är nog ett av det tuffaste saker man kan göra.

Ta till exempel ‘System of a Down‘. Det bandet, som jag förstått, har tagit sig en paus och ‘Serj Tankian‘ (en av sångarna) har gett sig sig ut på en liten solokarriär. Men vad är det man ska tänka på när man kommer från ett stort band och ska försöka få sig en liten tjuvstart till sin egna karriär. Är det namnet (Tidigare medlem av ….!) eller är det musiken?
Jo, om man ser på Serj så verkar det som att han försöker göra sig en egen stil av SOAD:s musik. Jämför gärna >SOAD< >Serj-solo<. Visst är det lika. Där hör man verkligen att det är en tidigare medlem av SOAD som gör musik, men vad är det som fattas tror ni? Jo, SOAD var ju ett band där alla hjälptes åt. Allt bottnar i dynamik, det där som gör att en persons dåliga sidor tas om hand om någon som är bra på det. Det som saknas är resten av bandet. Därför så har nog Serj gjort lite fel.
Det kan jämföras lite med Courtney Love, hon var ju sågerska i Hole. När det projektet lades ner efter dryga tio år så hade musiken de spelade förändrats. Det började som grunge, men slutade som poppunkrock. Vad gör Courtney nu? Jo, samma sak som Hole gjorde i slutet av karriären. Tror ni mig inte? >Hole< >Courtney-solo<. Det som däremot gör Courtneys val rätt är att hon gör det som Serj gör dåligt till något bra istället. Helt ärligt, hade Hole blivit känt utan Courtney? Jag har svårt att tro det.

Om vi då istället tar det åt andra hållet. Som ett exempel kan vi ta ‘Geezer Butler‘, bassisten i det störtsa metalbandet någonsin, alla kategorier, Black Sabbath. Hans soloprojekt ‘G/Z/R‘ är en så stort kliv från Sabbath man kan komma, om man stannar i metalträsket vill säga. >Sabbath< >G/Z/R<. Så då är det väl naturligt att han inte försöker att rida på de tidigare bandens musik för att skapa sig en egen karriär. Men han tar med sig namnet istället. ”Former bassist of Black Sabbath” kan man läsa. Det roliga är att det ändå var Geezer som gjorde det mesta jobbet i Black Sabbath, så varför tog han då inte med sig stilen till soloförsöket? Nja, så enkelt är det nog inte. Frågan man bör ställa sig istället är nog: ”Undrar om det är skivbollaget som tänkt sig tjäna pengar på ett band de inte har royalties till?”
Ett annat exempel på samma sak är nog Steve Lukather, gitarristen från Toto. Toto, som är ett band som blandade musikstilar hej vilt, men som ändå bara är kända för två låtar. Det Lukather gjorde var att introducera den där jävla gitarren som hela bandet Toto på något vis hade glömt bort att använda så som man skulle göra. Det är i alla fall mina intryck av Toto vs. Lukather. >Toto< >Lukather<. Det var väl den största skillnaden på musiken före och efter. Men det gör att det blir en helt annan dimension när man lyssnar

Så, nu till det intressanta. Vad lyssnar ni på för musik. Och lyssnar ni på både en grupp / ett band och någon av medlemmarna solo ur det bandet? Ta nu en funderare, vad är det som gör antingen bandet eller soloartisten bättre? Visst är det lätt att säga: ”Ozzy är mycket bättre solo än med Sabbath!” Det svåra är att visa med exempel på varför nu Ozzy vore bättre. Jag väntar på kommande utmaningar i samma stil. Jag väntar på att någon vågar ställa mig inför ett sånt här problem.

Jag väntar på att få analysera!

mata ne
/aku

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. Håkan permalink
  30 april, 2008 8:14

  Courtney Love är ju den som ”var” Hole då hon skrev den mesta musiken, sjöng och spelade gitarr. Det är rätt naturligt att hennes musik under eget namn blir rätt lik det gamla bandets. För att jämföra med en äldre generation: John Fogertys soloskivor skäljer sig inte nämnvärt från vad han skapade i Creedence Clearwater Revival. Vad den typen av artister vinner i ett bandkontext är möjligen medmusiker som kan stoppa de mest egotrippade idéerna men sånt kan göras av en bra producent eller manager också.

  Ozzy var troligen den minst kreative i Sabbath men har alltid haft vett att samarbeta med duktiga musiker som kan fylla i hålen i hans låtskisser. Utan folk som Randy Rhoads och Bob Daisley hade hans karriär antagligen kraschat totalt redan 1980. Egentligen var Ozzy i praktiken ett band under de första åren, på samma sätt som Dio och Dokken var band uppkallade efter sångaren.

  Man kan diskutera såna här detaljer i evighet, tyvärr är en bloggkommentar lite för begränsad. Så jag sätter punkt för tillfället.

 2. 30 april, 2008 10:47

  Ja du borde då bli musikskribent…

  Undra vad som hände med The Darkness, i solokarriär, får kolla upp det. Det viktiga är väl att de fortsätter spela, att de inte bara skiter i att spela för att bandet splittras… Samtidigt som vissa band är/vore rena mardrömscenariot om/när de splittrades.

  Undra om bruttorna i Shakespeares Sisters någon gång gjorde solo? Nu svamlar jag igen, tyst Bertil!

 3. 30 april, 2008 13:43

  Håkan – Jo. Visst var det Courtney som gjorde det mesta jobbet, innan Celebrity Skin-albumet som drastiskt ändrade musikstilen för bandet, i den skivan så skrev hon texterna och hela bandet stod för musiken, med lite hjälp at smashing pumpkins-medlemmen Billy Corgan. Så jag kan tänka mig att bandet ville ha något hårdare än vanligt, och att Courtney gillade det.

  Det där om Ozzy är inget speciellt. Det är så med många sångare som behöver hjälp med musikskapandet. Ta Marilyn Manson till exempel. Han tog väldigt mycket hjälp av ‘Twiggy Ramirez’ när han var med i bandet och när han slutade så kom Tim Sköld med i bandet istället. Det förändrade musiken otroligt mycket. Innan och efter ‘The golden age of grotesque’ så märker man hur stor skillnad.

  Dio gjorde mycket väldigt mycket av jobbet i solo projektet dock inte allt, men det är inte så ovanligt.

  Damn! det var lätt att skriva en lång kommentar.

  Mia – Nä, jag platsar inte som skribent. och Darkness sångaren verkar visst släppa en skiva snart. Kanske inte detta år, men kanske nästa.

  Shakespears sister är ett soloprojekt av sångerskan i Bananarama. Men det växte till sig och blev en duett med körsångerskan.

 4. tvdagboken permalink
  30 april, 2008 20:21

  Måste faktiskt protestera. Toto har TRE kända låtar. Hold the line, Rosanna och Africa. Men jag gillar ju Toto så jag känner förstås till alla deras låtar.
  Jag gillar Toto mer än Lukather men den låten du valde som exempel var från hans debutalbum 1989 och låter precis som nåt Toto skulle släppt tillsammans. Såhär låter Luke idag; http://uk.youtube.com/watch?v=CO7e4bYVvaU – singeln från hans senaste album Ever changing times. Lite skillnad om man säger så.

 5. 1 maj, 2008 12:13

  Den har jag redan för länge sedan markerat som underbar musik. Anledningen till att ta en låt från debuten var för att visa skillnaden i början av karriären. Och gitarrspelet är mycket bättre redan då.
  Ever changing times är mycket bättre än Lukather har presterat innan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: