Skip to content

plast, glas och ugn

24 augusti, 2008

Det finns ett par småsaker man kan hitta på när man tabbat sig och köpt dålig musik. Speciellt när man gjort det på vinyl. Man kan till exempel slänga lite ful julklappspapper runt skivan oh ge bort den till en av sina mindre omtyckta vänner. Eller så kan man börja träna på frisbeegolf. Eller så gör man som jag.

Det här är en vinylskiva som endast innehåller musik som jag inte någonsin kommer lyssna på. Den är hittat på ett sådant här ”loppis” i stockholm. Jag tror att jag gav en tjuga för fyra skivor, om jag kommer ihåg rätt. Anledningen till att jag inte kommer lyssna på skivorna någon mer gång är enkel. Skitkvalitet. Spraket som uppstår när man för över armen med pickupen blir obeskrivlig när nålen börjar registrera vad det är för något som är svarvat i spåren. låtarna som finns på skivorna är bra, men det går inte lyssna på skivorna. Därav tänkte jag göra ett experiment.

Vinylskålar: En vinylskiva ger en skål som rymmer ungefär en 300 200grammare med chips. Såhär gör du.

Du behöver:
1 ugn (helst med varmluft, men går utan)
1 ungsplåt med tillhörande bakplåtspapper (om det går så att vinylskivan smälter så hamnar det på pappret. Det blir lättare att städa.)
1 skål-formad skål (som håller för ugnstempraturer upp till 200 grader Celsius [för att vara på den säkra sidan])
1 Vinylskiva (helst en som inte betyder något för dig)

Börja med att vrida upp ugnen till 90 grader Celsius. Slänga på bakplåtspapper på en ungsplåt och den skålformade skålen _upp och ner_ på bakplåtspappret. Det är viktigt att det är upp och ner. Gör man fel så blir det fel. Så håll er till receptet nu och börja inte experimentera, för då misslyckas ni.
När dessa tre steg är klara så lägger man på vinylskivan på skålen så att hålet ligger ungefär på mitten av skålsbotten.
När ugnen är varm nog så är det bara att slänga in hela paketet i ugnen och vänta i ungefär tre minuter. Det behövs garanterat inte mer än fem för att resultatet ska bli bra.

Resultatet blir som de två bilder jag lagt upp åt er. Hålet i mitten fylls med silicon om man vill, det är inte alls nödvändigt i och med att dessa skålar används till godsaker. T.ex. Chips, popcorn, ostbågar, nötter, godis.
Det viktiga att komma ihåg är att man inte ska diska dessa med maskin eller i varmt vatten. De ska bara sköljas av, så ska de förvaras i en temperatur som inte överskrider 50 grader Celsius.

Vill ni istället göra fruktskålar så vrider ni ner ugnstemperaturen till just 50 grader Celsius. Skålarna blir då grundare men med större bottenyta.

Vem var det som sa att vinylen är död?

mata ne
/aku

Annonser
One Comment leave one →
  1. Dr Vasse permalink
    22 december, 2009 14:09

    Fin fina skålar! Men varför sluta där, ploppa i kasseterna i brödrostern, jätte bra för dom trassliga och skrynkliga banden. In med stenkakorna i frysen, banka sedan försiktigt bort dammet . Eller varför inte slänga in ett par CD i micron fixar nästan alla kända problem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: