Skip to content

kurser i smidighet, någon?

25 november, 2008

Det är i vissa fall som man inte förstår sig på hur andra medmänniskor tänker. Speciellt när det gäller där med smidighet och så få komplikationer som möjligt. Låt mig ta ett par exempel från en ”normal” människas vardag.

När man går på bussen/spårvagnen/pendeltåget/tunnelbanan, vilken kommunal/länstrafik som helst med andra ord, så är det ju brukligt att man betalar. Även om man gör det med sedlar och mynt eller en tidigare införskaffad biljett/periodkort så betalar man. Ibland kan man planka, men i denna tes så gör man inte det, för att hålla variablerna nere, och för att det, i grund och botten, är mot reglerna.
När man nu ska hoppa på det valda transportmedlet (tunnelbanan undantagen i och med att det inte går till på samma sätt) så är det INTE smidigt att börja rota efter sin plånbok i väskan när man väl står där med chauffören eller stämpelautomaten framför sig. Det smidiga är att ta fram sin plånbok tidigare där man antingen har sina sedlar eller biljetten (vad man nu än ska använda) och ta fram det man behöver för att på ett smidigt sätt få ett flyt på påstigningen.
Här är det brukligt att, om man ska betala med sedlar och mynt så går man på sist. De som ska fylla på sina periodkort går på efter de som betalar med pengar. På det här sättet infaller sig en harmoni i både på och avstigning.
Det är även viktigt att låta de avstigande lämna transportmedlet innan man går på själv, det som är en oskriven regel i Stockholms tunnelbanestationer. Helt naturligt så blir det mer plats för de påstigande att röra sig på och fler sittplatser öppnar sig fortare.
De gamla pensionärerna har förtur när det gäller sittplatser. Det blir en himla röra om de skulle bryta benet och falla halvdöda på golvet under en resa. Det blir alltså färre komplikationer om de sitter och därmed smidigast för alla som befinner sig på transpormedlet.

Ett annat exempel är när man är och handlar mat på ett populärt ställe. Rättare sagt när man står vid kassan. Det är inte smidigt att tränga ihop sig till en enda stor klum, det ska finnas en fri passage ut ur affären för de som inte har handlat något. Det är inte smidigt, när man väl står och plockar upp varor på bandet, att bygga ett stort berg.
Däremot är det smidigt att, om man har mycket tid över, vända streckkoden mot sig själv, alternativt upp mot taket, så att kassörskan slipper aldeles för monotona rörelser vilket, förr eller senare, kan bli orsak till skattehöjningar på grund av att hen blir sjukpensionerad.
Är man först vid kassan och har en kö bakom sig så får man prioritera snabbheten i att plocka upp varor på bandet och, så gott det går, vända steckkoden åt rätt håll. Här är det brukligt att man tar hjälp av båda sina armar och händer, om man har två vill säga. Det är alltså inte smidigt att endast använda en hand även fast man för tillfället är upptagen med att prata i telefonen. Ett samtal kan vänta ett par minuter, det kan inte dina medmänniskor.
När man väl står vid kassan så ska man redan tidigare ha bestämt sig för om man betalar med kort eller pengar. Kort är smidigast, alltid. Se till att få koden rätt första gången så slipper man vara ett irritationsmoment, stressa inte med detta. Ska man ha ut växel när man betalar med kort så tar man det i hela hundringar, till exempel: Ska man betala 123 kronor så tar man betalningen på 223 kronor, inte 200 kronor. Då får du tillbaka 100 kronor istället för de 77, vilket tar en längre stund att hitta för kassörskan.
Betalar man med pengar så ska man helst se till att veta hur många mynt man har och vilka valörer dessa mynt har. Det är alltid smidigare att få tillbaka en femtiolapp än två tjugolappar en femma och två enkronor.
När man väl ska plocka ner varorna, man handlat, i kassar så är det alltid smidigast att ha de tyngsta och mest symmetriska varor underst. På det sättet är det minst risk för att man behöver göra om sin packning på grund av att allt rasar ner på golvet än man ställer ifrån sig kassen.

Detta är inspirerat av en händelse idag.
Innan jag åkte till jobbet bestämde jag mig för att käka en pizza. När jag kom till pizzerian beställde jag min vanliga, Margherita med pommes och sås, satt mig ner för att vänta på pizzan. Efter mig kom det in en person (avslöjar inte hårfärgen) som skulle hämta ut sin beställning på tre varor.
Personen fick summan och betalade. Efter detta gav personen i fråga fram ett kort för stämplar (den 16e pizzan gratis) där det var två stämplar kvar till gratispizzan. Pizzabagaren sa att personen kunde få sin gratispizza nästa gång hon kom och handlade, i och med att personen inte visade upp kortet innan betalningen. Varvid personen frågade om hon inte kunde få den nu istället.
Visst (kunden har alltid rätt), tyckte bagaren och började rota i kassan och gav henne pengarna.
Vilket hade varit smidigast: Gratis nu eller nästa gång?

Jävla idiot. Trodde blondinhelvetet att man vinner pengar på att välja ett gratisalternativ denna gång mot nästa gång?
Att bagaren ska behöva rota i pengar, makulera betalningen på en pizza och bli irriterad så att min pizza inte vart så god som den kunde ha blivit är fel. Personen i fråga behöver ta en kurs i smidighet. Jag håller gärna i den och det är stor risk att de flesta elever blir kuggade.

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. 26 november, 2008 20:54

  Ja eller som idag, satt det ett par ungar på barnvagnsplatsen på bussen och mer eller mindre vägrade flytta på sig , fastän chaffisen kom och viftade med båda händerna. Hur tänkte de där? ”äh, vad gör det om vagnen är mitt framför dörren och blockerar utgången.”
  Jag vet inte om det var ett par synnerligen trögtänkta tonåringar, eller…? kan faktiskt inte tänka mig att ungar är så korkade och respektlösa. De var ju faktsikt i fjortisåldern så nåt måste det väl finnas mellan öronen.

  För övrigt håller jag med i att kontantbetalare gott kan hålla sig längst bak i kön. Särskilt nu när det börjar bli kallt. Någon förmån ska man väl ha för att man orkar bära på en extra bit plast i plånboken…

 2. 26 november, 2008 21:51

  Synnerligen smidigt av fjortisarna. Respektlöst och osmidigt, de har härmed kvalificerat sig för delkuren i smidighet som jag vill hålla i.

  Med tanke på att det blir ett bättre flyt om man låter de som använder ort gå ombord på bussen först så är det endast logiskt att de med kontanter väntar ute. Jag gör det de få gånger jag använder kontanter, vilket uppskattas av alla jag träffat på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: