Skip to content

fildelning och musikköp

26 november, 2008

Det här kanske kommer som en chock. Men jag tänkte göra en liten Nixon och prata lite om min ekonomi, hur mycket musik som inhandlats detta år, med en liten knorr. Den musik som redovisas här är direkt kopplat till fildelning. Det är alltså musik som jag först laddat ner, provlyssnat och senare köpt vid ett noga valt tillfälle. Tyvärr så kan jag endast visa musiken jag köpt via nätet i och med att jag notoriskt inte sparar mina kvitton. Men på ett ungefär så har jag köpt musik fysiskt för ungefär samma peng som jag gjort med nätbeställningar.

Först ut, CD-skivorna:

Callisto – Noir
Crüxshadows – Fortress In Flames
Cure – Head On The Door
Cure – Pornography
Distrubed – Ten Thousand Fists
Disturbed – Idestructible
Electric Wizard – Come my fanatics
Green Carnation – Blessing In Disguise
Imogen Heap – I Megaphone
Manna – Sister
Opeth – Ghost Reveries
Opeth – Still Life
Opeth – Watershed
Sabaton – Attero Dominatus
Sarah Brightman – Dive
Sarah Brightman – Eden
Steve Lukather – Ever Changing Times
Turbonegro – Apocalypse Dudes
William Elliot Whitmore – Ashes To Dust
159
109
79
59
99
149
169
99
159
89
79
99
149
79
49
159
149
99
169

Om man räknar ut summan på CD-försäljningen så ser man att artisterna tjänat 2201:- på mig via nätet i år. ungefär samma summa för CD-skivor utanför nätet. För att räkna lågt så ger det oss en summa på över 4000:- Inte illa pinkat av fildelningen. Här ska tilläggas att jag lyssnat på mycket jag inte hört talas om innan men vilka jag verkligen inte fastnat för över huvud taget.
Men det förlorar inte artisterna på över huvud taget, i och med att jag inte hade köpt skivorna i alla fall. De har endast nått ut till mig i reklamsyfte. På samma sätt som på TV. Jag ser en snutt reklam för en bil, men jag har inget intresse av att köpa bilen. Skillnaden är att reklamen artisterna gett mig är gratis.

Över till vinylen:

Katatonia – Great Cold Distance
Opeth – Blackwater Park
Swallow The Sun – Hope
Alpha Motherfuckers – Tribute to Turbonegro
189
600
280
199

Som ni ser så är inte summan lika hög här, men det beror på att de vinyler jag söker är svårare att hitta. Men även fast det endast är fyra jag köpt via nätet så blir det ändå rätt så mycket pengar. Närmare bestämt 1268:- Hur blir det med vinyler ute på fysiska handeln. Samma som med CD, ungefär lika mycket. 2500:- är en summa som gör att jag inte ljuger i alla fall.

Allt som allt så står fildelningen och näthandeln för ungefär 3470:- Fildelningen och all handel på musik står på ungefär 6500:-
Och nu när skivorna som jag hört utan att ha fildelat börjar fyllas på till den gräns att det inte finns något kvar att handla av så kommer nästa års siffror bli mycket högre. Och räkna med att jag inte är ensam med att göra såhär.

Det som gör mig förundrad är att det finns bibliotek där man kan låna hem böcker gratis, det finns videotek där man kan låna filmer för en liten summa pengar. Men det finns inga audiotek där man kan låna hem musik.
Fildelningen är ett bra verktyg för reklam, det är bara att inse det.

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. 27 november, 2008 19:58

  Yeah!

  Inte minst tackar JAG dig! Av den enkla anledningen att även jag köpt en del av dom där, och är synnerligen intresserad av att dom ska fortsätta göra skivor… INTE att dom ska ”göra en kiss” och sluta pga att dom anser ekonomin blir för dålig… 😦

  Felet med fildelning är fuldelning… dom som INTE köper det dom tycker om… eller köper nåt alls 😦

 2. 27 november, 2008 21:03

  Jag har alltid varit för att kreatörerna ska tjäna pengar, det är j fortfarande ett yrkesval.
  Man kan likna det med bartendrar, den ena jobbar på ett framgånsrikt* ställe och får mycket pengar medan den andra jobbar som bartender och montör för att få ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna få mat på bordet.
  Jag kommer alltid sponsra artisterna, för, lika lite som de flesta människor, vill jag vara utan öl på krogen som jag vill vara utan musik.

  Det intressanta är att jag för tillfället har runt en femtio album nerladdade på datorn vilka jag vill ha som original, vilka jag garanterat kommer köpa.
  Ett tjugotal album av vilka jag inte är säker, av dessa kommer säkerligen 90% hamna utanför papperskorgen. Jag känner rent spontant att om det inte är värt att köpa så varför ha kvar skiten på datorn? Jag kommer ju ändå inte lyssna på det.

  Här kommer det tråkiga med hela IPRED-lagen. Även fast jag hemma leker att jag är på en fysisk skivaffär där jag lyssnar på skivorna innan jag bestämmer mig för köp så blir jag ändå tvungen att betala. Det gör att man kommer provlyssna mindre och köpa mindre.
  För inte vill jag betala för något så dåligt som mp3or utan ett paket. Jag vill ha min imaginära skivaffär i mitt vardagsrum där jag provlyssnar innan jag köper.
  Det kan inte skada kreatörerna mer än att jag lyssnar på deras skivor på en skivaffär.

  Det finns positiva sidor och negativa sidor med allt, det gäller bara att försöka räkna ut vad som är mer lönsamt för kreatörerna. Där har de flesta sin egen uppfattning, det kvittar vare sig man är för eller emot.
  Jag har i alla fall hittat en lösning jag tror de flesta kan trivas med, vilket gör mig en mot IPREDare, även fast jag jag halvt om halvt hamnar i kläm.

  *framgånsrik behöver inte betyda ”bättre”. Se bara på Britney Spears (heter hon så?) och Metallica.
  (lägger mig i skyttegraven och inväntar ett blizkrieg pga den kommentaren)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: