Skip to content

tjuvar!!!

19 maj, 2009

Jag kom att tänka på en sak nyss.

Pirater får ofta stämpeln ”TJUV” inbränd i pannan av många. Låt oss nu inte gå in på hurvida en kopia är stöld eller inte. Det är inte det jag vill diskutera för där finns det lika många som tycker olika som det finns äggstockar Danmark, (fråga mig inte).

Nej! Det jag tänkte ta upp nu är lite psykologi. Inte någon helt vanlig ”festtrickspsykologi” som att de flesta svarar hammare när de så fort som möjligt ska säga ett verktyg.
Varför får pirater/fildelare stämpeln ”tjuv” är frågan? Svaret är inte så enkelt att svara på. Men här kommer en liten teori.

Alla vill få betalt för ett arbete, där finns inga undantag. Betalt i det här fallet behöver inte betyda pengar, det kan lika gärna vara något som stärker ens själ eller något liknande. Hur som helst så vill alla få något tillbaka för något gjort. En bodybuilder går ju inte till gymmet för att han inte vill få en ”snyggare” kropp. Lika lite som en musiker gör musik för att inte få något för det.
Här finns nivåer i alla plan. En kanske nöjer sig med en lite svag tvättbräda medan en annan vill se ut som barbaren Conan.
Alla vill få betalt, så håll käften!

När vi nu har konstaterat att ingen gör något utan att söka personlig vinning för det så blir det mycket lättare att ta reda på varför det finns så många som stämplar ”tjuv” så fort de hör att man fildelar.
Om vi till exempel tar artist X som gör egen musik för att tjäna pengar på det, stora pengar (Jag vet, visst låter det absurt!). Denna artist tjänar ungefär så mycket som det var tänkt med känner ändå att det borde finnas mer at hämta ut då han år efter år sett hur högt hans musik finns på ett par fildelningssidor och hur omtalad denna artist är bland fansen.
Det första X tänker på är att det fan måste vara fildelningen som gör att vinsten blir så liten. För ett sätt som han skulle kunna ha mer pengar på vore ju att själv sluta betala för något. En ny bil utan att behöva ge ut en krona måste ju betyda att X står utan den ”förlusten” i kontot. När Xs tankegång börjar röra sig i dessa banor så börjar X rasa mot alla fildelare och startar krig för att de inte ”betalar för sig”. X själv skulle ju inte betala för något om han inte behövde det.

Om ingen räknat ut vad det är jag ville komma fram till så kommer här en liten förklaring: Artisterna som skriker mest är de som är mest benägna till att inte betala för sig.

Nå, hur känns det att få ”tjuv”-stämpeln?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: